Zavalatica

Zavalatica

Zavalatica, Čara

Mjesto Čara ljepotu krije u 2 km udaljenoj uvali Zavalatica koja je smještena na južnoj obali otoka  Korčule. Na putu od Čare prema Zavalatici uz mjesno groblje nalazi se zavjetno svetište Gospi Čarskog polja, mjesna vinarija čuvenog Pošipa – prvog zakonom zaštićenog bijelog vina, staza koja vodi do Čavića Luke i drugih prekrasnih, neotkrivenih uvala, maslinici te mnoštvo vinograda Čarskog Polja. Pogled iz Zavalatice pruža se prema arhipelagu otoka  Lastova.

Zavalatica je nekada bila malo ruralno ribarsko naselje i izvozna luka drva, borove kore, vina te drugih poljoprivrednih proizvoda, a danas je poželjna  turistička destinacija otoka Korčule. Da će Zavalatica biti razvijena turistička  destinacija govore nam tragovi prošlosti, kada su u njoj korčulanski plemići  gradili svoje ljetnikovce. Još se danas može vidjeti natpis sa ljetnikovca koji je  pripadao obitelji korčulanskog pjesnika Petra Kanavelića, a kasnije obitelji  Arneri. U drugoj polovici 19. stoljeća u Zavalatici, uređenjem luke sa dva lukobrana i putem do nje, pratimo svojevrstan uzlet.

Zavalatica-Zitna-Cara-Korcula-02

Uvala Žitna, Zavalatica, Čara

Danas je u Zavalatici mnoštvo  smještajnih kapaciteta, trgovina, ugostiteljski objekti i, ono otoku  neizbježno, sunce i kristalno čisto mora. Vrhunski pripremljni riblji i mesni specijaliti mogu su kušati u restoranima: Konoba Albert i Didova konoba. U samom centru uvale, uz lukobran se nalazi i caffe bar/pizzeria Ćakula. Iz Zavalatice se posjetiteljima pruža mogućnost organiziranja turističkih izleta na otok Lastovo, u njamlađi hrvatski park prirode. Iznajmljinim biciklama mogu se otkriti skrivene plaže mjesta, ili uživati prostranim maslinicima i vinogradima, tzv. Stazom Pošipa – Rent a bike Zavalatica. Svi ljubitelji ronjenja mogu uživati u neistraženom svijetu i ljepotama podmorja Zavalatice i južne obale otoka Korčule. Posjetitelji će u ljepotama ovog kraja možda najviše uživati u Žitni, udaljenoj oko 300 m od centra Zavalatice. Žitna je prekrasna laguna čiju šljunčanu plažu grle borova stabla. Na plaži koja je pogodna za obiteljski turizam djeca će sigurno uživati no isprepleteno tirkizno plavo i zeleno more ove uvale ravnodušnima neće ostaviti ni odrasle.

 

 

Watch this video on YouTube.
error: Content is protected !!